Plutanje i trudnoća

Stanje trudnoće nije bolesno stanje, pre bi se reklo da odgovara unapređenju zdravlja žene.
Međutim sa intrauterinim rastom i razvojem, težina ploda, plodove vode i ovojnica počinje da bude svojevrsni balast za koštano-mišićni i kardiovaskularni sistem majke.

Ovakvo stanje često je praćeno bolnim sindromima u donjim partijama leđa i nogu, osećajem otežalosti donjih ekstremiteta, napetosti mišića i zglobova. Neretko spuštanje ili okretanje ploda dovodi do njegovog naleganja na sliv v.cave, uretere ili n.ishiadicus majke. U ovakvim slučajevima plutanje može da predstavlja svojevrstan, prijatni neagresivni manevar vraćanja bebe u optimalnu poziciju.


Potrebe ploda zajedno sa hormonalnim promenama koje prate period trudnoće, naročito u njenom poslednjem trimestru, dovode do značajnog opterećenja kardiovaskularnog sistema, sa povećanjem srčanog minutnog volumena, krvnog pritiska, otežanom limfnom drenažom i svojevrsnim zadržavanjem vode na nivou ekstracelularne tečnosti.

Stoga snizavanje nivoa ACTH hormona i kortizola, dovodi do balansa u funkciji kardiovaskularnog i respiratornog sistema, vraćajući vitalne funkcija na bazalni nivo. Time kao i intenzivnom fizičkom relaksacijom mišića snižava se O2 potrošnja za 16% i kaptira energija u visku. Jedan sat plutanja ekvivalentan je 4-6 sati sna što je za trudnice u poslednjem trimestru ili one koje pate od nesanice tokom trudnoće veoma bitno. Oslobođena sile gravitacije i pumpanja krvi i limfe nasuprot sili gravitacije vaskularizacija i najudaljenijh partija tela biva optimalizovana, uz posledicu bolju oksigenaciju.


Plutanje omogućava svojevrsni vid revitalizacije, fizičke relaksacije, oporavka mišićnog i koštanog sistema, balansiranja vitalnih funkcija, te psihičkog sjedinjavanja i produbljivanja veze majke i fetusa. Plutanje pruža jedinstveni osećaj bestežinskog stanja za oboje, mogućnost poistovećivanja majke sa detetom po principu “odraza u ogledalu” - dvostrukog plutanja kako čeda u materici i majke u kabini, tako i u visokim koncentracijama oslobođenih endorfina, hormona koje nazivamo prirodnim opijatima i hormonima sreće.

Osećaj da se i majka i beba nalaze u zaštićenoj sredini kakvu samo majčina utroba pruža je jedistven i neponovljiv osećaj iskonskog blaženstva.
神 SHEN Medical Spa 

© SHEN Medical Spa 2014